Wyposażenie pizzerii w niezbędne urządzenia i akcesoria

Sercem pizzerii jest piec do wypieków włoskich placków. Jednak nawet najlepszy piec, sprawdzone receptury i najbardziej doświadczony pizzaiolo to nie wszystko. Na wyposażeniu każdego lokalu specjalizującego się w kuchni włoskiej powinny znaleźć się urządzenia i akcesoria, które usprawniają pracę całego zespołu i sprawiają, że wszyscy goście wychodzą z pizzerii w pełni usatysfakcjonowani. Dlatego zanim rozpoczniemy działalność, należy skompletować dodatki niezbędne do funkcjonowania lokalu na profesjonalnym poziomie. 

Produkcja i przechowywanie ciasta

Do wyrobienia ciasta o idealnej konsystencji potrzebne są przede wszystkim najwyższej jakości składniki oraz cierpliwość i sprawne dłonie pizzermana. Najważniejsze etapy przygotowania pizzy można zautomatyzować i sprawić, aby praca stała się lżejsza i bardziej komfortowa. Z pomocą przychodzą wyspecjalizowane urządzenia. Najważniejsze z nich to mikser spiralny ze stałą lub wyjmowaną dzieżą oraz elektryczna wałkownica z regulacją grubości i szerokości ciasta. 

Wyrobione i podzielone na kawałki surowe ciasto musi być przechowywane w odpowiedni sposób. Służą do tego specjalne pojemniki wykonane z polipropylenu lub polietylenu. Dzięki dużej odporności na niskie i wysokie temperatury (od -40° do + 80°C), zapewniają ciastu optymalne warunki. 

Akcesoria do wypieku pizzy

Dobrą pizzę można upiec w tradycyjny sposób na kamieniu ceramicznym, szamotowym lub granitowym. Jednak jeśli chcemy, aby wypieki miały idealny kształt i nie były przypalone, należy mieć na wyposażeniu zróżnicowane blachy do pizzy. Podstawa to blachy okrągłe wykonane ze stali nierdzewnej lub stali węglowej, które charakteryzują się odpornością na działanie korozji, wysokiej temperatury oraz wszelkie odkształcenia. Owalne blachy sprawdzają się szczególnie dobrze przy wypieku pizzy w amerykańskim stylu, na grubszym spodzie. Warto jednak pamiętać, że jeśli dno blachy nie jest perforowane, pizza po wyjęciu z pieca ma bardziej puszyste, miękkie ciasto. Oprócz blach o kształcie pizzy warto mieć do dyspozycji blachy prostokątne, które przydadzą się do wypieku włoskiego pieczywa i różnego rodzaju ciast. Dodatkowym, pomocnym akcesorium są uchwyty do blach do pizzy ograniczające ryzyko oparzenia przy przenoszeniu blachy z gotowym wypiekiem z pieca na blat. 

Alternatywą dla tradycyjnych blach są aluminiowe siatki do pizzy, które służą do wypieku tradycyjnego, włoskiego placka na cienkim cieście. Zapobiegają przywieraniu ciasta do kamienia, a siatkowane dno zapewnia dobrą cyrkulację powietrza, dzięki czemu pizza jest idealnie wypieczona i chrupka. W przypadku wypieku jednego, konkretnego rodzaju pizzy, wybór między blachami a siatkami wydaje się oczywisty. Uporządkowane przechowywanie blach i siatek zapewniają stojaki o specjalnej konstrukcji. 

Przygotowaną do wypieku pizzę należy umieścić w piecu na odpowiedniej głębokości, a następnie wyjąć bez ryzyka oparzenia. Służą do tego specjalne łopaty, które mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, aluminium lub drewna. Szerokość i kształt części roboczej oraz długość rękojeści łopaty można dobrać do indywidualnych potrzeb i preferencji pizzermana. 

Z pieca na talerz, czyli narzędzia do przenoszenia i porcjowania pizzy

Do sprawnego wysunięcia i przeniesienia wypieczonej pizzy z blachy na talerz najlepszym akcesorium są poręczne łopatki i szpatułki, a łatwe podzielenie wypieczonej pizzy na równe trójkąty to kluczowa sprawa, od której zależy w dużej mierze komfort konsumpcji. W niektórych lokalach pizzę porcjuje pizzerman, w innych pozostawia się to klientom. Krojenie za pomocą noża i widelca jest w przypadku pizzy niewygodne, dlatego zarówno w jednym, jaki i drugim przypadku należy mieć pod ręką odpowiedni przyrząd, czyli radełko. Niezależnie od tego, czy będzie to radełko gładkie czy radełko karbowane, to małe, sprytne akcesorium jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia. Radełko gładkie służy do krojenia tradycyjnej, cienkiej pizzy, a radełko karbowane radzi sobie doskonale z plackiem na grubszym cieście lub z dużą ilością dodatków. 

Pizzę można podać na tradycyjnym okrągłym talerzu albo na drewnianej desce. Zarówno talerze, jak i deski mają najczęściej średnicę odpowiadającą średnicy najpopularniejszych placków, a więc między 28 a 33 cm. Większość desek posiada delikatne nacięcia, które pomagają podzielić pizzę na 6 równych trójkątów. 

Transport pizzy

Większość pizzerii oprócz konsumpcji w lokalu oferuje możliwość dowozu pizzy pod wskazany adres. Niezależnie od odległości, dostarczona pizza musi być odpowiednio zabezpieczona przed deformacją i wystygnięciem. Zwykłe opakowanie kartonowe to za mało, dlatego każdy lokal realizujący „dowozy” powinien mieć na wyposażeniu specjalne torby do pizzy o zróżnicowanej pojemności. Ze względu na różne, czasem duże odległości dowozu, warto dysponować torbami dwojakiego rodzaju. Torby niepodgrzewane posiadają poliestrową powłokę termoizolacyjną, dzięki czemu utrzymują stałą temperaturę, natomiast torby podgrzewane wyposażone są w pady grzewcze, które można doładować za pomocą zasilacza lub zapalniczki samochodowej. Pady grzewcze posiadają również plecaki do pizzy, które sprawdzają się doskonale w przypadku dowozów realizowanych rowerem. 

Narzędzia i akcesoria do czyszczenia pieców

Po kilkunastu wypiekach oraz po skończonej pracy komorę każdego pieca należy dokładnie wyczyścić z resztek przypalonych dodatków i zwęglonych kawałków ciasta. Najlepiej poradzą sobie z tym specjalne szczotki z drucianym lub naturalnym włosiem, szczególnie jeśli wyposażone są w funkcję regulacji części roboczej.

Dodaj komentarz

Pola oznaczone (*) są wymagane Twoje dane będziemy przetwarzać zgodnie z naszą Polityką prywatności.