Pojemniki na kostki lodu przydadzą się w wielu restauracjach, barach i firmach cateringowych. Wśród nich wyróżnia się: otwarte wiaderka, pojemniki na lód z pokrywką oraz zasobniki do maszyn do wytwarzania lodu. W zależności od wybranego rodzaju pozwalają na przechowywanie kostek lodu przez długi czas lub na efektowne serwowanie napojów. Wszystkie wykonane są z materiałów wysokiej jakości i można ich bezpiecznie używać w kontakcie z żywnością.

Czytaj więcej >

Rodzaje pojemników na lód

W naszej ofercie dostępne są następujące pojemniki na kostki do lodu:

  • wiaderka – takie pojemniki na lód przeznaczone są przede wszystkim do serwowania butelek z alkoholem. Można również ustawić je na barze, aby goście mogli samodzielnie dokładać kostki lodu do swoich napojów. Wiaderka wyróżniają się efektownym designem, dzięki czemu mogą stać się ciekawym elementem wystroju lokalu.
    Szukając odpowiedniego wiaderka na lód, koniecznie należy zwrócić uwagę na jego pojemność – najczęściej wynosi ona ok. 1 l, choć zdarzają się też mniejsze (0,65 l) lub większe (nawet 4-litrowe) modele. Można wybierać między wiaderkami wykonanymi ze stali nierdzewnej lub z tworzywa sztucznego – oba materiały będą gustownie prezentować się na stole lub barze. Niektóre modele wyposażone są także w pokrywkę oraz szczypce do serwowania lodu.
  • pojemniki do kostek lodu z pokrywką – zamykany pojemnik ma właściwości termoizolacyjne, dzięki czemu utrzymuje niską temperaturę przez dłuższy czas. Z tego powodu często wykorzystuje się go podczas imprez plenerowych, gdzie również może posłużyć do serwowania alkoholu, a także do przechowywania lodu potrzebnego do przygotowania drinków.
    Także w tym przypadku należy zwrócić uwagę na to, aby wybrany pojemnik termoizolacyjny na lód miał wystarczającą pojemność – takie naczynia mieszczą od 1 do 5 l lodu. Koniecznie należy upewnić się, czy na pewno jest to pojemnik termiczny na lód – tylko taki pozwoli na bezpieczne przechowywanie i transportowanie kostek lodu bez ryzyka ich rozpuszczenia się. Tego rodzaju pojemnik do przechowywania lodu wykonywany jest ze stali nierdzewnej i często wyposażony w szczypce do nakładania kostek lodu.
  • zasobniki do maszyn do produkcji lodu – nie wszystkie kostkarki czy łuskarki do lodu mają wbudowany zasobnik, przez co potrzebują oddzielnego pojemnika do przechowywania wytworzonych produktów. W tym celu stosuje się specjalne zasobniki dopasowane do konkretnych modeli maszyn do produkcji lodu.
    Wybierając taki pojemnik do przechowywania kostek lodu, koniecznie należy upewnić się, że będzie pasował do posiadanej maszyny do produkcji lodu. Informację o tym można znaleźć w opisie każdego zasobnika lub udzieli jej personel naszego sklepu.

Jak wybrać odpowiedni pojemnik na lód w kostkach?

W przypadku każdego ze wspomnianych powyżej pojemników na lód należy zwrócić uwagę na nieco inne kwestie.

Wybierając wiaderko do lodu, warto sprawdzić, czy do danego pojemnika dołączane są szczypce – będą niezbędne, jeśli Klienci mają samodzielnie nakładać sobie kostki lodu. Jeśli nie ma ich w zestawie, warto rozważyć ich dokupienie. Natomiast szukając pojemnika do transportowania i przechowywania lodu, koniecznie należy upewnić się, że jest to pojemnik na lód termoizolacyjny – zdarza się bowiem, że pomimo dołączonej pokrywki i dużych rozmiarów konkretny pojemnik nie jest przystosowany do przechowywania w nim lodu przez dłuższy czas. Jeśli chodzi o pojemnik do lodu w kostkach w formie zasobnika, tutaj kluczową rolę odgrywać będzie jego kompatybilność z posiadanym modelem maszyny do produkcji lodu. Aby upewnić się, czy na pewno wybrany zasobnik będzie odpowiedni, warto skontaktować się z nami przed zakupem.

Profesjonalny sprzęt do produkcji, przechowywania i serwowania lodu

W naszym sklepie można zaopatrzyć się w pełen zestaw sprzętu do przygotowywania lodu. W ofercie dostępne są profesjonalne maszyny do robienia lodu – kostkarki i łuskarki renomowanych marek, takich jak Hendi czy Brema Ice Makers. Z wykorzystaniem takich urządzeń, duże restauracje czy bary mogą zapewnić ciągły dostęp do świeżego lodu, niezbędnego do przygotowania koktajli oraz serwowania innych zimnych napojów. Natomiast w przypadku mniejszych lokali gastronomicznych można postawić na takie wyposażenie baru, które zajmie mniej miejsca, np. na ręczne lub elektryczne kruszarki do lodu.

Eleganckie wiaderka ze stali nierdzewnej będą nie tylko praktycznym sposobem na serwowanie zimnego alkoholu, lecz również ciekawie udekorują każdy stół. Również pojemniki z pokrywką mogą gustownie się prezentować – dzięki swojemu nowoczesnemu wyglądowi i połyskliwej powierzchni zaprezentują się świetnie zarówno w towarzystwie nowoczesnej, jak i klasycznej zastawy. Natomiast pojemne zasobniki na lód przydadzą się do magazynowania lodu wytworzonego w czasie mniejszego ruchu w lokalu.